/Art & Design

Station Lane

Station Lane at SKYCITY Adelaide Casino began as a problem. How do you turn a construction site hoarding into a tourist destination?

Share

The design had to provide opportunities for branding and permit emergency access as well as creating places to linger, landscaping and access to natural light. The design also had to reflect the elegance and sophistication of Sean’s Kitchen, while protecting Station Lane from the construction works associated with the Festival Plaza upgrade.

WAX used the concept of a Japanese shoji screen to create a translucent freestanding structure. By designing a folded ‘sawtooth’ shaped hoarding, we were able to deliver a strong, stable and elegant urban design response.

WAX Design worked closely with the Casino, Skein Architects, Lucid and Schiavello Construction to deliver a highly crafted laneway activation project. Translucent panels let light flood in, while at night strip lighting creates a welcoming glow. The zig-zag design of the panels provides seating nooks and gardens, and the main hoarding panels have become canvases for a series of mural artworks by Lisa King. By working innovatively with the client, WAX Design has been able to transform a standard site hoarding into an Adelaide hotspot.

Share

Awards

  • 2018 - AILA SA Award of Excellence (Small Project)
  • 2018 - AILA SA Landscape Architecture Award (Tourism)

Photography by Dan Schultz, Sweet Lime Photo

  • Location: Adelaide SA
  • Project: Landscape Design
  • Collaborators: Skein Architects, Lucid and Schiavello Construction