KOPOOLA RESERVE

The Mallee box tree (Eucalyptus porosa) was the inspiration behind this new neighborhood playspace and reserve upgrade, influencing the spatial form and design composition of custom play and amenity provision.

Existing trees on the site were championed and protected. Their locations informed the final design, reinforcing a strong link to nature and their importance in our daily lives. A large rock mound and slide along with an ‘eagles nest’ climbing rope structure create multiple opportunities for children to climb up closer to the tree canopies and challenge themselves.

Provision for the entire community and a ‘something for everyone’ philosophy was the main focus of the project brief, along with youth activation and engagement. An extensive onsite consultation process enabled us to hear directly from the community and incorporate elements that they identified to improve their reserve experience.

A multipurpose sports half court and a ball wall to the eastern aspect of the reserve is connected to the surrounding irrigated lawns and open space. They offer choice and challenge with regards to recreation and site activation.

Play experiences incorporated include a mammoth swing, in ground trampolines, a large spinning disc and spinning cups, which all reinforce the benefits of ‘risky’ play whilst still being inclusive, through the provision of access and a range of challenges to cater for any ability.

 

Similar Projects:  Syd Jones ReserveHilton Memorial Gardens Playspace

  • Location: Gilles Plains, SA
  • Project: Reserve & Playspace
  • Client: City of Port Adelaide Enfield
  • Aboriginal or Torres Strait Islander Country: Kaurna